FOX, verre reizen van ANWB

Reizen die verder gaan

Verre reizen, dat is de wereld ontdekken en lekker vakantie vieren. Vakantie vieren op de manier die jouw klant wenst. Van comfortabele groepsreizen en singlereizen onder begeleiding van de beste reisleiders van Nederland tot volledig georganiseerde en flexibele privéreizen. Op basis van de wensen van onze reizigers ontwerpen wij jaarlijks nieuwe reizen. Dit doet FOX, verre reizen van ANWB al 20 jaar.

Touroperators
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van Anoniem

Anoniem (niet gecontroleerd)

3 jaar geleden

Top 10 - do's & don'ts in Azië

Waar moet je op letten wanneer je op reis gaat naar Azië.

 

10 Wel de lokale gewoontes respecteren

lokale-gewoontes-respecteren1
Wie in Azië is geweest, weet dat het verheffen van de stem als gezichtsverlies wordt beschouwd. Altijd beleefd blijven glimlachen. En een boeddhistisch ritueel verstoren; dat is heiligschennis. Elk land heeft zo zijn - soms aparte - gewoontes en gebruiken op het gebied van tafelmanieren, religie en omgangsvormen. Zo is het in Thailand ‘not done’ om de het koningshuis te beledigen. Het is daarom goed u voor uw vertrek te verdiepen in de cultuur van het land. U leert zo leuke weetjes en dit vergroot tegelijkertijd het wederzijds begrip en u voorkomt pijnlijke situaties.

 

9 Niet het hoofd van kinderen of volwassenen aanraken

hoofd-niet-aanraken
In Azië zijn ze dol op kinderen, dat merkt u al wanneer u met een Aziatische luchtvaartmaatschappij vliegt. Kinderen krijgen lekker veel aandacht. Even in de wangetjes knijpen, snoepjes en complimentjes geven. Toch zult u ze de kinderen nooit een aai over de bol zien geven; dit is taboe. Dat heeft een reden. Het hoofd is de tempel van het lichaam; hierin huist de ziel en het wordt als heilig gezien. Ook getuigt het van weinig respect om het hoofd van beelden, zoals dat van Boeddha aan te raken. Dit geldt niet alleen in Azië, maar ook voor grote delen van Afrika

 

8 Geen water uit de kraan drinken

kraanwater
Op eigenlijk alle verre bestemmingen waar u heen reist, rijst steevast de vraag: “Kan ik wel of niet water uit de kraan drinken”? Wanneer u weet dat in het buitenland de meest voorkomende oorzaak van maag- en darmklachten het lokale drinkwater is, is deze vraag gelijk beantwoord. Dat risico wilt u gewoonweg niet lopen. Hoe ver moet u hierin gaan? Geen ijsklontjes in uw drankje? Uw tanden niet spoelen met kraanwater? Geen rauwe groenten en fruit eten dat gewassen is met kraanwater? Speelt u op zeker, houdt u zich aan het aloude reizigersmotto “Cook it, wash it, peel it or forget it”.

 

7 Wel genieten van de lokale keuken

lokale-keuken
U doet zichzelf tekort wanneer u niet open staat voor de lokale Aziatische keuken. De culinaire standaard is vaak ongekend hoog en de lokale specialiteiten variëren per regio. En dan heeft u ook nog eens de keuze uit exclusieve vijfsterrenrestaurants tot eenvoudige eettentjes op de markt; het aanbod is enorm. Neemt u het zekere voor het onzekere? Geniet dan van de vele smakelijke en gevarieerde vegetarische gerechten die geserveerd worden. Het eten is alleen al een reden om naar Azië te gaan. Niet voor niets bieden wij tijdens een aantal rondreizen een kookcursus aan!

 

6 Niet met je linkerhand eten

rechts-eten
Wist u dat het in landen als NepalIndia maar ook Indonesië en Maleisië beleefd is om met de handen te eten? Kleine correctie: het is beleefd om met uw rechterhand te eten. Waarom niet met links? Uw linkerhand wordt - hoe zeggen we het netjes? - geassocieerd met toiletbezoek. Chinezen daarentegen eten weer alles met houten stokjes. Wij horen u al denken: "Al die kleine rijstkorrels, hoe krijg ik dat voor mekaar?" Het vereist inderdaad oefening om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Zo vindt u op YouTube tal van instructiefilmpjes die u hierbij helpen.

 

5 Wel met twee handen iets aangeven/aanpakken

met-twee-handen-aangeven
Goed, de linkerhand, daar eet u niet mee. In veel Aziatische landen zoals Thailand en Japantoont u weer veel respect door met u rechterhand, of nog beter, met uw beide handen dingen aan te geven of aan te pakken. Dat is geen probleem en dit wordt weer gezien als beleefd. Natuurlijk raakt u niet iemands hoofd met twee handen aan, dat is juist weer extreem beledigend. Ach, wij begrijpen dat dit allemaal verwarrend is. Vooral de linkshandigen moeten alert zijn.

 

4 Wel je schouders en knieën bedekken tijdens een tempel bezoek

tempel-bezoek2
Heeft u weleens geprobeerd de Sint-Pietersbasiliek in Rome te bezoeken? Dan weet u dat u zich aan de strikte kledingvoorschriften dient te houden. Zo ook in Azië, waar religie eveneens een grote rol speelt. Vele prachtig gedecoreerde boeddhistische kloosters en tempels sieren het straatbeeld. Bij een tempelbezoek hoort gepaste kleding. Dus niet al te bloot, ook al kunnen de temperaturen tot tropische hoogtes oplopen. Zorg ervoor dat de schouders en de knieën bedekt zijn, bij zowel de man als de vrouw. Dit voorkomt scheve gezichten en zo loopt u niet uit de pas.

 

3 Niet met je rug naar een Boeddha beeld toe staan

boeddha
Het getuigt van weinig respect om een Boeddhabeeld de rug toe te keren. Loop dus achterwaarts terug en draai pas om wanneer u enkele meters van het beeld verwijderd bent. Niet altijd even gemakkelijk wanneer u in een tempel of tempelcomplex bent met talloze beelden. Nog enkele tips: raak de beelden nooit aan, toon respect voor de aanwezige monniken en trek ook uw schoenen uit. Sta nooit hoger dan het beeld en met uw voeten wijzen naar Boeddha is ook taboe.

 

2 Niet je voetzolen laten zien

voetzolen-niet-laten-zien
Lekker even zitten met de benen over mekaar. Bij ons heel gewoon, maar ongepast in landen als ThailandCambodja en Vietnam. Waarom? De voeten zijn letterlijk en figuurlijk het laagste deel van het lichaam. Wijzen met je voetzolen is dan ook uit den boze. Met uw voeten iets dat op de grond ligt aangeven is minstens zo ongepast. Buig dus beter even door de knieën, buk en gebruik uw handen om ongemakkelijke situaties voor te zijn. Vergeet ook vooral niet uw schoenen uit te trekken wanneer u iemands huis betreedt.

 

1 Wel afdingen op de markt

Afdingen
"Kan er nog wat van de prijs af"? We worden steeds handiger in het spel van afdingen. Wanneer u in Azië op straat niet afdingt, betaalt u geheid te veel. Wees bewust van het feit dit hier de gewoonste zaak is. Voelt u vooral niet schuldig; het prijsniveau is hier gewoon stukken lager dan in Nederland. Enkele tips: oriënteert u eerst en wees niet te gretig. Bepaal vooraf het bedrag dat u maximaal wilt betalen. Loop desnoods weg. Als ze u laten gaan, weet u zeker dat u onderboden heeft. Ga uiteraard respectvol met elkaar om en zie het afdingen vooral als een spel.

Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn